Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Έριξαν λάδι στη φωτιά


Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Λέσβου το Σάββατο το μεσημέρι, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε, προσπάθησε να δικαιολογήσει τις ενέργειες της Αστυνομίας στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στη Μυτιλήνη, το μεσημέρι της προηγούμενης Τετάρτης. Επέλεξε να παίξει το ρόλο του συνηγόρου μιας πρακτικής που μέχρι σήμερα δεν έχει καμμία απολύτως κάλυψη, ούτε από την ηγεσία τής ΕΛΑΣ ούτε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ή ακόμα κι από την τοπική πολιτική ηγεσία.

Εμφανής ήταν η προσπάθεια να εμφανιστούν οι αστυνομικοί ως θύματα της υπόθεσης. Για να τεκμηριωθεί η θέση αυτή, παρουσιάστηκε μια σπασμένη ασπίδα και ένα σπασμένο κράνος. Όπως υποστηρίχθηκε στη συνέντευξη, έσπασαν κατά τις οδομαχίες με το «μαυροκόκκινο μπλοκ», τον αναρχικό και άλλο αντιεξουσιαστικό χώρο της Μυτιλήνης.
Κι όταν οι δημοσιογράφοι επεσήμαναν ότι το μπλοκ αυτό βρισκόταν σε μεγάλη απόσταση από την είσοδο του Υπουργείου και δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το να παρακολουθεί τις εξελίξεις ενώ οι αστυνομικοί με τις στολές των ΜΑΤ ήταν αυτοί που άρχισαν να ξυλοκοπούν το μπλοκ και να το απωθούν προς την οδό Θέμιδος, οι συνδικαλιστές της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων απάντησαν με «συνωμοσιολογίες». Ότι δηλαδή η Αστυνομία είχε πληροφορίες ότι πολλοί αναρχικοί είχαν στα σακίδιά τους πέτρες, παλούκια και τσεκούρια, τα οποία θα χρησιμοποιούσαν για να καταλάβουν το κτήριο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου. Κάτι που όμως δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ.

Γιατί;

Καμμία ουσιαστική απάντηση δε δόθηκε από την πλευρά της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων στο ερώτημα γιατί ρίχθηκαν χειροβομβίδες κρότου-λάμψης κατά των δημοσιογράφων, οι οποίοι ήταν αμέτοχοι στα γεγονότα. Το μόνο που ειπώθηκε ήταν ότι δεν υπήρχε δόλος στην ενέργεια αυτή και ότι διενεργείται έρευνα.
Επίσης καμμία ουσιαστική απάντηση δε δόθηκε στο ερώτημα γιατί οι χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και τα άλλα χημικά πετάγονταν πάνω στα σώματα των διαδηλωτών κι όχι στο έδαφος, ενώ υποστηρίχθηκε ότι τα χημικά και οι χειροβομβίδες κρότου-λάμψης είναι ακίνδυνα υλικά, χρησιμοποιούνται νόμιμα προκειμένου να απωθηθούν οι διαδηλωτές και να αποφευχθούν μεγαλύτερης έκτασης επεισόδια.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης Τύπου, οι Αστυνομικοί υποστήριξαν ότι στην Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου λειτουργεί διμοιρία των ΜΑΤ, η οποία στελεχώνεται, όποτε απαιτηθεί, από αστυνομικούς άλλων τομέων, οι οποίοι συνήθως έχουν υπηρετήσει σε μονάδες ΜΑΤ που υπάρχουν στις μεγάλες πόλεις της χώρας. Μάλιστα, αναφέρθηκε ότι οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί συνεχίζουν να εκπαιδεύονται σε αυτό το αντικείμενο.

Δεν το ήξεραν…

Στην αρχική τους τοποθέτηση, οι συνδικαλιστές αστυνομικοί υποστήριξαν ότι καταδικάζουν τη βία από όπου κι αν προέρχεται, τονίζοντας ότι στα γεγονότα τραυματίστηκαν τέσσερις αστυνομικοί. Σημείωσαν, δε, πως και οι ίδιοι είναι εργαζόμενοι που έχουν υποστεί μεγάλες μειώσεις στις αποδοχές τους από την οικονομική πολιτική που ακολουθείται.
Αρχικά δεν αναγνώρισαν ότι υπήρχε διαδηλωτής που νοσηλεύτηκε στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, αλλά όταν διαπίστωσαν ότι η θέση τους αυτή αντιμετωπιζόταν αρνητικά από τους δημοσιογράφους, άλλαξαν στάση.
Επίσης, όταν τους ζητήθηκε να πουν αν θεωρούν ή όχι υπερβολικά τα μέτρα που λήφθηκαν κατά των διαδηλωτών, απέφυγαν να απαντήσουν, ενώ δεν απαντήθηκε και το ερώτημα αν η αντίδραση της Αστυνομίας ήταν αποτέλεσμα σχεδιασμού ή ήταν αποτέλεσμα ενεργειών πανικού ορισμένων αστυνομικών. Για την ακρίβεια, το μόνο που ειπώθηκε είναι πως υπάρχει πάγια εντολή να αποτρέπεται η κατάληψη της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου από διαδηλωτές.
Τέλος, θεώρησαν άδικο τον τρόπο που οι δημοσιογράφοι των τοπικών μέσων ενημέρωσης αντιμετώπισαν τις ενέργειες της Αστυνομίας κι επεσήμαναν πως θα έπρεπε να είχε αναδειχθεί περισσότερο ότι τραυματίστηκαν τέσσερις αστυνομικοί.
Στη συνέντευξη Τύπου εκ μέρους της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων μίλησαν ο πρόεδρος, Δημήτρης Αλεξίου, ο αντιπρόεδρος, Στρατής Δαγκλής, και το μέλος Μάκης Δουκάκης.


Η απάντηση του τραυματισμένου διαδηλωτή

Ο φοιτητής που τραυματίστηκε στο κεφάλι και νοσηλεύτηκε στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης Θάνος Αγγελόπουλος, σχολιάζοντας τα όσα υποστήριξε η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων, αναφέρει ότι οι συνδικαλιστές αστυνομικοί «χρησιμοποίησαν το θράσος τους για να προβούν στις δηλώσεις που έκαναν». Υποστηρίζει πως οι διαδηλωτές δεν άσκησαν επιθετική βία ενάντια στις δυνάμεις καταστολής, αλλά προσπάθησαν να αντισταθούν στην επίθεσή τους! Θεωρεί αστήρικτα τα όσα λέχθηκαν για το μαυροκόκκινο μπλοκ, ενώ απευθυνόμενος στους συνδικαλιστές αστυνομικούς σημειώνει: «Καταλάβετε επιτέλους ότι δεν είστε σε θέση να δικαιολογείτε τις παράλογες πράξεις σας. Ζητήστε συγγνώμη από τη λεσβιακή κοινωνία, από τους εργαζομένους και τους φοιτητές γιατί εκτίθεστε και επιβεβαιώνετε για μια ακόμη φορά το ότι δεν είστε παιδιά του ΛΑΟΥ, αλλά προστάτες των κυβερνήσεων. Και η δικαιολογία ότι εκτελείτε εντολές, πιστευτή, και αυτό διότι πολλοί από εσάς απειλούσατε λέγοντας κατά λέξη σε διαδηλωτές: “Θα σε βρω” ή “Σε έχω βάλει στο μάτι” ή κουνώντας προκλητικά τα κλομπ σας. ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ!»


ΑΝΤΑΡΣΥΑ κατά Χαλκιώτη και Αστυνομικών

Σε χθεσινή της ανακοίνωση, η ΑΝΤΑΣΥΑ χαρακτηρίζει πρόκληση για τη Δημοκρατία τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα Αιγαίου, Δημήτρη Χαλκιώτη, και τις δηλώσεις της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων.
Για την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων ειδικά, αναφέρει πως λειτούργησε ως εκπρόσωπος της Αστυνομίας και της κυβέρνησης, που ανέλαβε να συκοφαντήσει τους απεργούς και τους διαδηλωτές, προσβάλλοντας ακόμη και τους τραυματίες της αστυνομικής βαρβαρότητας.
Στη συνέχεια, καταδικάζει ως αντιδημοκρατικές τις αντιλήψεις που αμφισβητούν το δικαίωμα στη διαδήλωση και την κοινωνική δράση σε όσους δεν έχουν πολιτικά φρονήματα της αρεσκείας του προεδρείου της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων.
από την εφημερίδα Εμπρός
Γράφει: Μανάβης Νίκος
01/03/2011

1 σχόλιο:

  1. "τα χημικά είναι φτιαγμένα για τον πολίτη" ..λέει κάπου ο αγράμματος αστυνόμος..μια συνέντευξη τύπου με πλήθος μαργαριταριών. Υπήρχε στο You tube και τώρα την κατέβασαν..απο ντροπή μάλον. Ούτε στο τελευταίο καφενείο με κολλημένους πασοκονεοδημοκρατες δεν ακούγονται τέτοια πράματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή