Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Να μη νεκρώσουν τα χωριά


 
Άμεσα συνυφασμένη με τη ζωή στα χωριά της Λέσβου είναι η λειτουργία των σχολείων, οπότε κάθε κλειστό σχολείο είναι ένας ακόμη παράγοντας ερημοποίησης της υπαίθρου. Σε αυτό το πνεύμα και κόντρα στην κυβερνητική επιλογή να γίνει δραστική εξοικονόμηση πόρων στο χώρο της παιδείας, το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου ομόφωνα τάσσεται κατά της πρότασης της διοίκησης της Εκπαίδευσης για αλλαγές στο υφιστάμενο καθεστώς των σχολείων του νησιού.

Κι όχι μόνο αυτό, αλλά ο Δήμος Λέσβου θα συμμετάσχει σε όσες διεκδικήσεις δρομολογηθούν από κοινού με τους άλλους φορείς, σε μια προσπάθεια να συνεχίσει να χτυπά το κουδούνι όπου και σήμερα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι φορείς του Λισβορίου ανέφεραν ότι, ακόμη και στην περίπτωση που αποφασιστεί το κλείσιμο του σχολείου τους, στις 12 Σεπτεμβρίου θα γίνει κανονικά αγιασμός και τα παιδιά θα πάνε στο σχολείο του χωριού τους, έστω κι αν έχει καταργηθεί.

Ένα μεγάλο «όχι»…
Για ακόμη μια φορά, το θέμα των προωθούμενων αλλαγών γέμισε την αίθουσα του γνωμοδοτικού κατά τα άλλα οργάνου, όπως κατ’ επανάληψη επεσήμαναν και ο δήμαρχος, Δημήτρης Βουνάτσος, και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Χρήστος Κορδώνης. Πολίτες από όλα τα θιγόμενα σύμφωνα με τις προτάσεις της διοίκησης της Εκπαίδευσης σχολεία του νησιού, απ’ το Μανταμάδο, τη Φίλια, την Πελόπη, το Μεσαγρό, το Λισβόρι, τον Αφάλωνα, τη Συκαμνιά και πολλά ακόμη χωριά, υποστήριξαν με την πολυπληθή συμμετοχή τους, όπως και με σειρά έγγραφων διαβημάτων που υπέβαλαν στο Συμβούλιο, την αντίθεσή τους στις καταργήσεις, συγχωνεύσεις, υποβαθμίσεις σχολείων.
Η συζήτηση ξεκίνησε με τις εισηγήσεις που ανέπτυξαν η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης, Ματούλα Κοντέλλη, και οι προϊστάμενοι των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αντίστοιχα Αναστασία Τσολερίδου και Βασίλης Κοντάρας. Στη συνέχεια, η γραμματέας του Συμβουλίου, Βάσω Χοχλάκα, διάβασε όλα τα υπομνήματα που έχουν υποβληθεί από τοπικούς φορείς για το θέμα και ακολούθησε η παρέμβαση του προέδρου της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, Στρατή Καραγεωργίου.
«Τα δημοτικά σχολεία είναι σχολεία ζωής για κάθε χωριό. Αν τα κλείσετε, θα νεκρώσουν χωριά», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Καραγεωργίου, που ζήτησε τη συμπαράσταση της αυτοδιοίκησης. Ακολούθησαν διαδοχικά οι παρεμβάσεις του δημάρχου και των Παντελή Πατερέλλη, Στρατή Κύτελη, Βαγγέλη Παλαιολόγου, Γιώργου Πάλλη, Στρατή Αλεξίου, Κώστα Αστυρακάκη, Απόστολου Πατέστου και Χρύσανθου Αργυρίου, που είπαν το «όχι» που στη συνέχεια ψήφισε ομόφωνα το Συμβούλιο για τις προωθούμενες αλλαγές στη Λέσβο.
Ομοίως το Συμβούλιο, αναγνωρίζοντας το γνωμοδοτικό ρόλο του στο θέμα, αποφάσισε να συστήσει διαπαραταξιακή επιτροπή, που θα δραστηριοποιηθεί όπου κριθεί αναγκαίο για να μην κλείσει κανένα σχολείο.

Χωρίς διαβούλευση
Ο κ. Βουνάτσος, χθες, όπως είχε ανακοινώσει και στο Συμβούλιο, συμμετείχε στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Παιδείας, στην Αθήνα, στην ημερίδα με θέμα «Τοπική Αυτοδιοίκηση και Πολιτική Παιδείας», στην οποία έλαβαν μέρος οι δήμαρχοι, οι περιφερειάρχες και υπηρεσιακοί παράγοντες της Εκπαίδευσης απ’ όλους τους νομούς της επικράτειας, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας των Υπουργείων Παιδείας και Εσωτερικών. Παίρνοντας το λόγο, ο δήμαρχος Λέσβου ανακοίνωσε την απόρριψη από το Δημοτικό Συμβούλιο των προτεινόμενων συγχωνεύσεων των σχολείων στο νησί.
Στη συνέχεια, εξέθεσε τα μεγάλα προβλήματα, οικονομικά, κτηριολογικά κ.λπ. που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, όπως και η εκπαίδευση των δύο βαθμών και αυτή καθ’ αυτή η αυτοδιοίκηση της Λέσβου σε σχέση με τις αρμοδιότητές της στο χώρο της Παιδείας. Τελειώνοντας, ο κ. Βουνάτσος ανεγνώρισε ως υποχρέωση και δικαίωμα των δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων να σχεδιάζουν και να υλοποιούν την εθνική πολιτική παιδείας, αφού όμως - όπως είπε - «προηγηθεί μια ουσιαστική διαβούλευση με τους φορείς της κοινωνίας, τελικά τον ελληνικό λαό, για τους στόχους αυτής της πολιτικής, η οποία πρέπει να εξυπηρετήσει αποκλειστικά τα εθνικά του συμφέροντα και η οποία διαβούλευση δεν έχει γίνει».
 
από εφημερίδα Εμπρός
Γράφει: Πολλάτου Μαρίνα
01/03/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου