Δευτέρα, 17 Μαΐου 2010

Γράμμα στην ολλανδική εφημερίδα Volkskrant ενάντια στους ευρωπαϊκούς μύθους

Tον τελευταίο καιρό διαβάσαμε με έκπληξη πολλά δημοσιεύματα με ανακριβείς πληροφορίες για την Ελλάδα. Ούτε λίγο ούτε πολύ η Ελλάδα παρουσιάζεται σαν μια χώρα-κοινωνικός παράδεισος όπου ο μέσος πολίτης απολαμβάνει γενναιόδωρες κοινωνικές παροχές . Σύμφωνα με επαναλαμβανόμενα δημοσιεύματα έγκυρων εφημερίδων, οι Έλληνες συνταξιοδοτούνται νωρίς, απολαμβάνουν υψηλές αποδοχές, δεν εργάζονται αρκετά και δεν πληρώνουν φόρους. Ένα τέτοιο άρθρο δημοσιεύτηκε στις 12/5 στην Volkskrant. Σύμφωνα με τον αρθρογράφο Peter de Waard, 'κάποιοι ερευνητές αναφέρουν ότι η μέση ηλικία συνταξιοδότησης στην Ελλάδα είναι τα 53 χρόνια'. Αναρωτιόμαστε γιατί ο Peter de Waard όπως και πολλοί άλλοι δημοσιογράφοι δεν κάνουν τον κόπο να διαβάσουν τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της EUROSTAT σύμφωνα με τα οποία η μέση ηλικία συνταξιοδότησης στην Ελλάδα είναι περίπου τα 61 για τους άνδρες και τα 59 για τις γυναίκες.
Δεν είναι όμως η μόνη ανακρίβεια που αναφέρεται στα σχετικά άρθρα. Πάλι σύμφωνα με τη EUROSTAT , η μέση τιμή των ωρών εργασίας και η παραγωγικότητα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλότερη από την αντίστοιχη στη Γερμανία και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Όσο για τις υψηλές αποδοχές, υπάρχει μια σκόπιμη απόκρυψη του γεγονότος ότι ο 13ος και 14ος μισθός που λάμβαναν ως τώρα οι Έλληνες εργαζόμενοι ταυτίζονται με το επίδομα αδείας και το επίδομα τέλους τους έτους που λαμβάνουν οι Ολλανδοί εργαζόμενοι. Όσο για το καθεαυτό ύψος των αποδοχών των Ελλήνων, καλούμε όποιον θεωρεί πως οι μισθοί στο δημόσιο τομέα στην Ελλάδα είναι υψηλοί να αλλάξει θέση με έναν έλληνα εργαζόμενο (πχ δάσκαλο) για 3 μήνες και μετά να μας ενημερώσει για τις εμπειρίες του. Τέλος, η φοροδιαφυγή όντως υφίσταται στην Ελλάδα, όμως αφορά τους μεγαλοεπιχειρηματίες και τους πλούσιους επαγγελματίες (πχ πλούσιους ιδιώτες γιατρούς και δικηγόρους). Όποιος αμφιβάλλει μπορεί πάλι να αλλάξει θέσει με έναν έλληνα δάσκαλο και να προσπαθήσει να αποκρύψει τα εισοδήματά του από την εφορία ή να αποφύγει να πληρώσει τους δημοτικούς φόρους. Τον προειδοποιούμε ότι για χρέη προς το Δημόσιο ισχύει ακόμη και η ποινή της προσωποκράτησης.
Νομίζουμε πως όλα αυτά τα δημοσιεύματα, εκτός από αφελή είναι και επικίνδυνα. Οι ανακριβείς πληροφορίες στις οποίες βασίζονται δημιουργούν κλίμα έχθρας απέναντι στους έλληνες πολίτες (και αργότερα απέναντι στους Πορτογάλους, στους Ισπανούς και τους Ιταλούς). Με αυτά τα δημοσιεύματα δημιουργείται μια αίσθηση 'συλλογικής ευθύνης' του ελληνικού λαού για τη χρηματοοικονομική κατάσταση της χώρας. Για το έλλειμμα του ελληνικού προϋπολογισμού δεν ευθύνεται ο έλληνας εργαζόμενος αλλά οι πανάκριβοι Ολυμπιακοί αγώνες, η ατέρμονη κούρσα εξοπλισμών Ελλάδας και Τουρκίας, τα 28 δις που έδωσε το ελληνικό κράτος στις τράπεζες χωρίς καμιά ελπίδα να τα ξαναδεί, οι απλόχερες κρατικές επιδοτήσεις προς την ελληνική επιχειρηματική ελίτ (με χρήματα των φορολογουμένων) - με την επιχειρηματική ελίτ να μην εκπληρώνει ποτέ τους σκοπούς για τους οποίους έλαβε τις επιδοτήσεις, η κακή οικονομική διαχείριση των ελληνικών κυβερνήσεων καθώς και η 'χρηματιστηριακή τρομοκρατία' ελλήνων και ξένων παραγόντων όπως η Goldman Sachs. Τελειώνουμε λέγοντας πως κατά τη γνώμη μας, ο ελληνικός λαός δεν πρόκειται να βοηθηθεί από το δάνειο των κρατών της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ. Το δάνειο εξυπηρετεί τα συμφέροντα των δανειστών και όχι των ελλήνων εργαζόμενων. Οι Έλληνες εργαζόμενοι θα πληρώσουν την κερδοφορία της ελληνικής επιχειρηματικής ελίτ, των ξένων και ελληνικών τραπεζών και της διεθνούς κερδοσκοπίας. Ο ελληνικός λαός χρειάζεται την αλληλεγγύη των λαών της Ευρώπης. Όμως αυτή η αλληλεγγύη δεν πρέπει να μεταφραστεί σε ένα δάνειο με 5% επιτόκιο αλλά σε συμπαράσταση στους αγώνες του ενάντια στα νεοφιλελεύθερα μέτρα της κυβέρνησης Παπανδρέου αλλά και στη συνολική νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν θέλετε να βοηθήσετε τους Έλληνες μην αφήσετε την κυβέρνησή σας να δώσει ούτε ένα ευρώ δάνειο στους κερδοσκόπους . Αντίθετα αναγκάστε την κυβέρνησή σας να ακυρώσει όλες τις πωλήσεις όπλων προς την Ελλάδα και την Τουρκία, αναγκάστε τους διεθνείς κερδοσκόπους να διαγράψουν το χρέος και συμπαρασταθείτε στους έλληνες εργαζόμενους που αγωνίζονται για τη ζωή τους και το μέλλον των παιδιών τους.

Δύο Έλληνες που ζουν και εργάζονται στην Ολλανδία
δρ. Ευάγγελος Κυζηράκος, μεταδιδακτορικός ερευνητής, Σχολή Κοινωνικών Επιστημών, Leiden University.(kyzirakose@fsw.leidenuniv.nl)
Δρ. Δημήτρης Παυλόπουλος, επίκουρος καθηγητής, Σχολή Κοινωνικών Επιστημών, VU University Amsterdam. (d.pavlopoulos@fsw.vu.nl)
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ από ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου