Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Οχυρά στις γειτονιές κατά των συγχωνεύσεων σχολείων

 
Από την εφημερίδα ΑΥΓΗ
Μορφονιός Ν.
Οχυρά αντίστασης στις γειτονιές κατά των συγχωνεύσεων σχολείων στήνουν εκπαιδευτικοί, μαθητές, σύλλογοι γονέων, δήμαρχοι και τοπικά συμβούλια σε όλη τη χώρα. Στην Αττική, σε περιοχές όπως η Ηλιούπολη, το Περιστέρι, το Μαρούσι αλλά και στον δήμο της Αθήνας, η τοπική κοινωνία κινητοποιείται ήδη αντιδρώντας σθεναρά και προειδοποιώντας για κλιμάκωση εφόσον το υπουργείο Παιδείας επιμένει στις συγχωνεύσεις.
Στην Ηλιούπολη την περασμένη Τρίτη, στη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου, παρενέβησαν περισσότερα από 300 κάτοικοι, εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς, καταγγέλλοντας την απόφαση της πλειοψηφίας να στηρίξει τις προτάσεις του υπουργείου Παιδείας για τις συγχωνεύσεις 12 σχολείων στην περιοχή τους. Όπως μας ενημερώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ηλιούπολης Μιχάλης Τασούλας, "είχαμε πραγματοποιήσει παρέμβαση και κατάληψη του δημαρχείου και στο δημοτικό συμβούλιο στις 23 Φλεβάρη ως ένδειξη αντίδρασης στις επικείμενες συγχωνεύσεις. Εκείνη τη μέρα ο δήμαρχος δέχτηκε την κατακραυγή μας για την απόφασή του να στηρίξει τις συγχωνεύσεις. Όμως δεν σταματήσαμε εκεί και την περασμένη Τρίτη ξαναβρεθήκαμε στο δημοτικό συμβούλιο, αφού πρώτα είχαμε πραγματοποιήσει πορεία στους δρόμους της πόλης μας. Παραδώσαμε μάλιστα στη δημοτική αρχή πάνω από 1.300 υπογραφές γονέων κατά των συγχωνεύσεων. Την προσεχή Τετάρτη είναι προγραμματισμένη μονοθεματική συνεδρίαση για την Παιδεία, όπου θα θέσουμε ξανά το ζήτημα και ελπίζουμε ότι ο δήμαρχος θα ανακαλέσει, αν και ήδη, απ' όσο μαθαίνω, αρνείται ότι έχει λάβει τέτοια απόφαση στήριξης βλέποντας τις δυναμικές αντιδράσεις γονέων, εκπαιδευτικών και μαθητών. Οι κινητοποιήσεις μας πάντως θα συνεχιστούν και θα κλιμακωθούν αν το υπουργείο Παιδείας δεν αποσύρει τις συγχωνεύσεις".
Σε άλλους δήμους, πάντως, οι δημοτικές αρχές είναι κατηγορηματικά αντίθετες στις συγχωνεύσεις, χωρίς επιφυλάξεις ή περιστροφές. Στο Περιστέρι, όπου σχεδιάζεται να συγχωνευτούν για αρχή 16 σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ο δήμαρχος Ανδρέας Παχατουρίδης έχει αρνηθεί να επικυρώσει την πρόταση του υπουργείου Παιδείας. Όπως τονίζει μιλώντας στην "Αυγή", "η διοίκηση του Δήμου Περιστερίου και εγώ προσωπικά είμαστε κάθετα αντίθετοι με οποιαδήποτε συγχώνευση σχολικών μονάδων. Η Παιδεία δεν αναβαθμίζεται με συγχωνεύσεις. Η δημόσια δωρεάν Παιδεία πρέπει να παρέχεται σε όλους ανεξαιρέτως, μέσα από σύγχρονα σχολεία με ολιγομελή τμήματα, από δασκάλους - καθηγητές με συνείδηση της αποστολής τους, οι οποίοι θα αμείβονται με αξιοπρεπείς μισθούς, που θα ανταποκρίνονται στις σημερινές συνθήκες ζωής και δεν θα επιβάλλονται από «μνημόνια και τρόικες".
Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, ο οποίος δηλώνει ότι "ως δήμος έχουμε δηλώσει ότι είμαστε παντελώς αντίθετοι με τις συγχωνεύσεις των σχολείων μας. Θεωρούμε απαράδεκτο ότι προωθούνται συγχωνεύσεις όχι προς όφελος των μαθητών, όχι με εξειδικεύσεις, αλλά με γενικότητες και οικονομικά κριτήρια. Τα παιδιά μας πρωτεύουν εδώ και χρόνια στα πανεπιστήμια και δεν πρόκειται να το διαταράξουμε αυτό. Η προτεινόμενη συγχώνευση σημαίνει και μεγάλους κινδύνους για τους μαθητές μας, λόγω της αναγκαστικής μετακίνησης μέσα από τους μεγάλους οδικούς άξονες της Κηφισίας. Θεωρούμε ότι ο δήμος, με αυξανόμενο συνεχώς τον πληθυσμό του, όχι μόνο δεν μπορεί να συνενώσει σχολεία, αλλά αντιθέτως πρέπει να φτιαχτούν νέες αίθουσες διδασκαλίες".
"Δεν πρόκειται να δεχτούμε συγχωνεύσεις"
Κατηγορηματικά αντίθετος είναι και ο δήμαρχος Νέας Ιωνίας Ηρακλής Γκότσης, γιατί "οι συγχωνεύσεις δεν γίνονται με παιδαγωγικά, αλλά με οικονομικά κριτήρια, στο πλαίσιο της περικοπής των δαπανών για την εκπαίδευση. Δεν μπορούμε να μιλάμε για μαθητές σε τάξεις 25 και 30 ατόμων, λες και πρόκειται για μια λογιστική τακτοποίηση. Για τον λόγο αυτό, σύσσωμη η τοπική κοινωνία, η δημοτική αρχή, οι σύλλογοι γονέων, οι δάσκαλοι και καθηγητές αντιδρούμε και δεν πρόκειται να δεχτούμε συγχωνεύσεις. Δεν υπάρχουν ούτε καν στοιχειώδη κριτήρια ασφάλειας. Δεν είναι δυνατόν ένα παιδί 7, 8, 9 χρόνων στο Δημοτικό της Καλογρέζας να πρέπει να διασχίζει την επικίνδυνη λεωφόρο, επειδή το κοντινότερο σχολείο με το οποίο μπορεί να γίνει η συγχώνευση είναι από την άλλη πλευρά".
Την κάθετη διαφωνία του καταθέτει και ο δήμαρχος Ελευσίνας Γιώργος Αμπατζόγλου, ο οποίος μας ενημερώνει πως "ήδη, τόσο το δημοτικό συμβούλιο όσο και η δημοτική επιτροπή Παιδείας έχουν απορρίψει την προοπτική των συγχωνεύσεων. Δεν πρόκειται να συναινέσουμε στη δημιουργία γιγαντιαίων σχολείων, με υπέρογκους αριθμούς μαθητών, όπου δεν θα επιτυγχάνεται κανένας παιδαγωγικός σκοπός".
"Ενδεχόμενη κατάργηση" του διαπολιτισμικού σχολείου και συγχωνεύσεις εσπερινών στον Δήμο Αθηναίων
Στον Δήμο Αθηναίων έχουν ήδη διαβιβαστεί προτάσεις συγχωνεύσεων και στα 7 διαμερίσματα, παρ' ότι στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο δήμαρχος Γ. Καμίνης την Πέμπτη αρνήθηκε ότι έχει στα χέρια του συγκεκριμένες προτάσεις. Το ίδιο βράδυ, εξάλλου, στο συμβούλιο της 1ης κοινότητας τέθηκε στη συνεδρίαση η πρόταση του υπουργείου για συγχώνευση συνολικά 16 σχολείων, 6 της πρωτοβάθμιας και 10 της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εκ των οποίων δύο εσπερινά. Μεταξύ των προτάσεων ήταν και η ενδεχόμενη κατάργηση ή αλλαγή ονομασίας του διαπολιτισμικού σχολείου, όπου φοιτούν αλλοδαποί μαθητές από περισσότερες από 20 εθνότητες.
Οι συγχωνεύσεις αφορούν σχολεία στα Εξάρχεια, στην πλατεία Βάθη και στο Κουκάκι. Ενδεικτική των κριτηρίων και του ανερμάτιστου σχεδιασμού που επιβάλλει η πάση θυσία περικοπή δαπανών είναι η περίπτωση της συγχώνευσης στο σχολικό συγκρότημα της Λιοσίων 42, του 42ου λυκείου που στεγάζεται ήδη εκεί με το 2ο της πλατείας Βάθη. Στο συγκρότημα αυτό λειτουργούν ήδη 2 δημοτικά και δύο νηπιαγωγεία, ενώ μαθήματα γίνονται ακόμη και σε υπόγειες αίθουσες. Το ακόμη πιο εξωφρενικό είναι ότι στο συγκεκριμένο συγκρότημα ήταν τόσο επιτακτικές οι ανάγκες αποσυμφόρησης και ανακούφισης, που αποφασίστηκε η δημοπράτηση για την κατασκευή νέου σχολικού κτηρίου σε 2 χρόνια για να στεγάσει τις ανάγκες του 42ου λυκείου! Παρ' όλα αυτά, οι φωστήρες του υπουργείου Παιδείας θέλουν να στείλουν και το 2ο για να μετονομαστεί και με τη βούλα το συγκρότημα σε αποθήκη μαθητών. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τα 4 γυμνάσια, τα δύο εσπερινά, που σχεδιάζεται να συγχωνευτούν και να στεγαστούν στο συγκρότημα της Βαλτετσίου και Πρασσά στα Εξάρχεια, όπου ένα μεγάλο τμήμα είναι ακατάλληλο λόγω σεισμού...
Στη συνεδρίαση του συμβουλίου της 1ης κοινότητας συμμετείχαν, όπως μας ενημερώνει ο κοινοτικός σύμβουλος της Ανοιχτής Πόλης Θωμάς Τσούπος, "περισσότερα από 100 άτομα, δάσκαλοι, καθηγητές, διευθυντές, γονείς, μαθητές και μαθητές των νυχτερινών, οι οποίοι αντιδρούν στις συνενώσεις. Ως Ανοιχτή Πόλη καταγγείλαμε τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης ως αντιεκπαιδευτικές, αντιπαιδαγωγικές με φόντο την τρομερή μείωση των δαπανών για την Παιδεία στο 2,75% του ΑΕΠ. Καταγγείλαμε επίσης ότι το υπουργείο Παιδείας επιθυμεί να διευθετήσει άρον-άρον το ζήτημα των συγχωνεύσων, για να μην δώσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τη δυνατότητα να αντιδράσει. Παρ' ότι η πρότασή μας να μην προχωρήσει καμία διαδικασία προτού εισηγηθεί η δημοτική αρχή δεν υπερψηφίστηκε, ωστόσο, ακόμη και η πλειοψηφία είχε διαφωνίες και διαφοροποιήθηκε εν μέρει από τις προτάσεις του υπουργείου Παιδείας".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου