Παρασκευή, 28 Μαΐου 2010

Ένας διαφορετικός τρόπος σκέψης"ΤΟ 1982 ΔΟΥΛΕΥΑ ΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ Αμερικανική εταιρεία στην Νέα Υόρκη Η ύφεση άρχιζε και στο διοικητικό συμβούλιο γινόταν η συζήτηση για πόσο κόσμο θα απολύσουμε...
Ήμουν υπεύθυνος για το σχέδιο κερδοφορίας και είχα μαζέψει όλες τις
προτάσεις από 42 χώρες. Όλοι είχαν προτείνει περικοπές προσωπικού,15. 000 παγκοσμίως.

Ο ΚΑΘΕ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΚΑΝΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ. Ο πρόεδρος μας δεν μιλούσε. Κοιτάζαμε όλοι ο ένας τον άλλον και δεν είχαμε ιδέα γιατί ήταν αμίλητος. Όταν τελειώσαμε ξαφνικά ο πρόεδρος ζήτησε την άδεια να μιλήσει. Ο λόγος του έχει μείνει αποτυπωμένος στο μυαλό όλων που ήμασταν εκεί και αν και έχουν περάσει 28 χρόνια τον θυμάμαι λες και ήταν χθες.Θα τον αναπαράγω όσο πιο σωστά μπορώ διότι οι αξίες που περιέχει είναι αθάνατες και μπορούν να φανούν χρήσιμες σε αυτό που θα ζήσουμε σύντομα.


"Ο ΚΑΘΑΡΙΣΤΗΣ ΟΤΑΝ ΠΕΡΝΑ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΥΖΥΓΟΣ, πατέρας παιδιών που πάει στο σπίτι που χρωστάει και κοιτάζει με υπερηφάνεια αυτά που δημιούργησε και αν και λίγα του είναι αρκετά. Αποφασίζουμε σήμερα να τον διώξουμε. Να χάσει την δουλειά του να πάει σπίτι άνεργος με μια επιταγή δυο μηνών. Τι θα πει στα παιδιά του.. τι θα πει στην γυναίκα του πώς να τους εξηγήσει ότι από αύριο χάνει την αξιοπρέπεια του. Και εάν σε τρεις μήνες δεν έχει βρει δουλειά θα χάσει το σπίτι του και ίσως την γυναίκα του. Δεν μπορώ να βάλω την υπογραφή μου σε ένα σχέδιο που καταδικάζει την ζωή και την ύπαρξη τόσων ανθρώπων.

ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΕΧΩ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΟΧΟΥΣ ΜΟΥ που μου εμπιστεύτηκαν τις οικονομίες τους και εάν δεν κάνω κάτι τα συνταξιοδοτικά ταμεία δεν θα έχουν λεφτά για τις συντάξεις. Οι απολύσεις που όλοι μου προτείνετε μειώνουν τα ετήσια έξοδα κατά $135 000.000.Έκανα έναν απλό υπολογισμό και προτείνω το εξής σχέδιο:
- Ελάττωση του μισθού μου - 75%
- Ελάττωση μισθού όλων των αντιπροέδρων - 50%
- Ελάττωση μισθού γενικών διευθυντών - 40%, και ούτω καθεξής. Καμία απόλυση. Θέλω τους αριθμούς σε μια ώρα."

ΣΗΚΩΘΗΚΕ ΚΑΙ ΕΦΥΓΕ, και όπως έφευγε είπε με ένα ειρωνικό χαμόγελο "κρίμα που θα παίξετε γκολφ μόνον τρεις φορές αντί για έξι, παιδιά." Περάσαμε την θύελλα χωρίς να διώξουμε άτομο και σε τρία χρόνια η αξία της μετοχής ήταν $147 από $7.5 το 1980 πριν αρχίσει η κρίση. Α ναι, είχαμε και 27 διπλώματα ευρεσιτεχνίας από απλούς εργάτες σ ' αυτό το διάστημα. Δεν χρειάζεται να πω ότι ο κόσμος έπινε νερό στο όνομα του. Το 1992 στο τραπέζι που του κάναμε για την συνταξιοδότηση του -και είχαμε έρθει από όλο τον κόσμο αν και δουλεύαμε σε άλλες εταιρείες - τον ρωτήσαμε να απαντήσει στον αποχαιρετιστήριο λόγο του, γιατί διάλεξε να κάνει αυτό που έκανε.

ΌΠΩΣ ΤΟ ΘΥΜΑΜΑΙ, Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΗΤΑΝ: " Ακούστε, μπορεί να είχε και συναισθηματικές ρίζες η απόφαση αυτή. Αλλά δεν χωρούν συναισθήματα σε τέτοιες αποφάσεις. Απλώς βρήκα μια λύση που απαντούσε και στη λογική και στο συναίσθημα. Ήμαστε σε 42 χώρες από τις οποίες οι 38 είναι φτωχές. Θα κατέστρεφα ολόκληρες μικρές κοινωνίες διότι όπως ξέρετε τα εργοστάσια μας είναι σε κωμοπόλεις. Εάν το έκανα όπως μου είχατε προτείνει είναι αυτονόητο ότι θα έφερνα ανθρώπους στην απελπισία.

ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΜΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑΣ ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΟΣ άνθρωπος. Η πιθανότητα να ΕΚΑΙΓΑΝ το εργοστάσιο ήταν μεγάλη. Ενώ εσείς που ήσασταν δίπλα μου και όλο τον μισθό να σας έπαιρνα δεν θα καίγατε τίποτα, γιατί πιστεύετε ότι είστε μέσα στο ΣΥΣΤΗΜΑ και άνθρωποι που αισθάνονται κομμάτι του συστήματος δεν κάνουν επαναστάσεις. Να θυμάστε ότι η πραγματική καταστροφή άρχεται όταν ο κόσμος αισθάνεται αποκλεισμένος από το σύστημα, νιώθει αδικία και δεν έχει καμία ελπίδα. Τότε είναι έτοιμος για όλα.. και εργοστάσια καίει."

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΕΓΡΑΨΑ; ΒΛΕΠΩ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ και να μιλούν για διαρθρωτικές αλλαγές (ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ), ανάγκη για αλλαγή (ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ), αλλαγή νοοτροπίας (ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ). Όλα αυτά χωρίς ίχνος συμπόνιας και λογικής σκέψης το ποιο μπορεί να είναι το αποτέλεσμα. Ζουν με την φαντασίωση ότι ΑΥΤΟΙ δεν χρειάζεται να αλλάξουν. Δεν έχουν τίποτα να χάσουν διότι είναι με το ΣΥΣΤΗΜΑ. Έτσι θα είναι όχι μόνο προστατευμένοι, αλλά η ΚΡΙΣΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΑ να γεμίσουν περισσότερο τις τσέπες τους.

ΛΟΙΠΟΝ, ΝΑΝΟΙ ΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ, έγραψα το άρθρο αυτό για να ξέρετε πως συμπεριφέρονται οι άνθρωποι που είναι πραγματικά σκεπτόμενοι. Έτσι δεν θα έχετε καμία δικαιολογία ότι δεν ξέρατε, όταν όμορφα "εργοστάσια αρχίζουν να καίγονται όμορφα.
ΠΑΝΤΟΥ."

πηγή τροκτικό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου