Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η συνάντηση της Τετάρτης 10/3 στη Μυτιλήνη. Συμμετείχαν περίπου 50 εκπαιδευτικοί από διάφορα σχολεία της Λέσβου, συνάδελφοι ωρομίσθιοι αλλά και δάσκαλοι. Έγιναν τοποθετήσεις για τη στάση που πρέπει να κρατήσει ο κλάδος μας απέναντι στα νέα μέτρα της κυβέρνησης, ενώ έγινε κοινά αποδεκτό πως για να έχουν οι κινητοποιήσεις αποτέλεσμα θα πρέπει να υπάρχει μαζική συμμετοχή. Αποφασίστηκε από το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Γενική συνέλευση του σωματείου για την Τετάρτη 17/3 στις 18.30 στα κεντρικά λύκεια της Μυτιλήνης.
Πέρα όμως από την κινητοποίηση του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ, πιστεύουμε βαθιά πως η οργάνωση μας σε τοπικό ή σχολικό επίπεδο είναι αυτή που μπορεί να κάνει τον αγώνα μας πιο μαζικό και πιο αποτελεσματικό. Σαν δεύτερη κίνηση λοιπόν, μεταφέρουμε σε όλα τα σχολεία κάποιες προτάσεις για συνέχιση των κινητοποιήσεων, που προτάθηκαν και υποστηρίχτηκαν στη συνάντηση της 10/3:
- Ενημέρωση τοπικής κοινωνίας: επαφή με άλλους εργαζόμενους για παρέμβαση στον εορτασμό της 25ης Μαρτίου. Κάποιος λόγος που θα εκφωνηθεί στις παρελάσεις, κάποιο πανό, σύμφωνα με τις αξίες μας και με σεβασμό στον συμβολισμό της εορτής.
- Άρνηση παράδοσης των βαθμολογιών Γυμνασίου. Ένας συμβολικός τρόπος διακοπής της σχολικής λειτουργίας. Ενημέρωση των γονέων με επιστολή πως μπορούν να μάθουν πως πάει το παιδί τους, χωρίς όμως βαθμούς. (πρόταση προς την ΟΛΜΕ).
- Μια ημέρα να γίνει ολόκληρη μάθημα: «εργατικά δικαιώματα – εργατικοί αγώνες». Ευαισθητοποίηση των μαθητών. Λευκή απεργία.
- Καθιστικές διαμαρτυρίες σε νευραλγικής σημασίας δημόσιες υπηρεσίες. Για να ακουστεί το αίτημα μας πρέπει να παρεμποδίσουμε την παραγωγική διαδικασία. Καθιστικές διαμαρτυρίες σε υπηρεσίες των υπουργείων οικονομικών και παιδείας.
- Κινητοποιήσεις στην διάρκεια των πανελληνίων εξετάσεων. Απεργία διαρκείας ή άρνηση εκτέλεσης καθήκοντος (επιτηρήσεις, διορθώσεις) ώστε να μην λειτουργήσει ο μηχανισμός των πανελληνίων. (πρόταση προς την ΟΛΜΕ).
- Απεργία τριήμερη πριν το Πάσχα. Συμπίπτει με την εορτή της 25ης, απ’ όπου θα απέχουμε. (πρόταση προς την ΟΛΜΕ).
Θέλουμε οι προτάσεις αυτές να συζητηθούν στο σύλλογο του κάθε σχολείου και κάθε σύλλογος να στείλει τουλάχιστον ένα αντιπρόσωπο στην γενική συνέλευση της Τετάρτης 17/3, ώστε να μας παρουσιάσει τα συμπεράσματα και το κλίμα που επικρατεί στο σχολείο του. Καλό θα ήταν να υπάρξουν και άλλες προτάσεις δράσης του κλάδου μας.
Συνάδελφοι, θεωρούμε δεδομένο ότι αντιλαμβάνεστε την αδικία και την κοροϊδία που υπάρχουν στα νέα μέτρα, ότι αντιλαμβάνεστε πως εκτός απ’ τις συνθήκες που ίσως να συνηθίσαμε τόσα χρόνια, αλλάζουν πλέον και οι όροι της εργασίας μας. Ωρομίσθια εργασία ή οκτάμηνη σύμβαση σε πολυπληθή τμήματα, με την ασφάλιση να είναι δαπάνη του εργαζόμενου και με αβέβαιο συνταξιοδοτικό δικαίωμα: αυτό είναι το –άμεσο- μέλλον που επιφυλάσσουν στον κλάδο μας οι «εκσυγχρονιστικές» δυνάμεις του τόπου. Εκσυγχρονίζουν το Μεσαίωνα, ώστε η δουλεία να μασκαρευτεί σε μισθωτή εργασία και οι δούλοι να μην διαμαρτύρονται. Αυτός είναι ο εκσυγχρονισμός για τον οποίο εργάζονται όλες οι κυβερνήσεις.
Η κίνηση μας δεν έχει κομματική βάση και δεν ελπίζει σε τοπικές ή κεντρικές συνδικαλιστικές ηγεσίες. Πιστεύει ότι η δύναμη βρίσκεται σε εμάς, στο ίδιο μας το «σώμα-τείο», ότι η δική μας απογοήτευση και αδράνεια έχουν οδηγήσει τον κλάδο στο σημερινό αδιέξοδο. Αναζητούμε τη λύση πυροδοτώντας ένα διάλογο που ελπίζουμε να συνεχιστεί παντού. Γιατί, πέρα από μισθολογικές διακυμάνσεις, το πραγματικό διακύβευμα στις μέρες μας είναι η ίδια η κοινωνική χρησιμότητα και, επακόλουθα, ο δημόσιος χαρακτήρας του επαγγέλματος μας.
Επιτροπή Αγώνα ΕΛΜΕ Λέσβου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου